Kuka olen?

Ami (Annamari) Värtö

Ympäristövaikuttaja (IG, Twitter), yrittäjä, järjestötyöntekijä ja äiti, joka rakastaa laiskottelua, lukemista, herkuttelua ja elämästä nauttimista, mutta enimmäkseen siivoaa toisten jälkiä, viettää liikaa aikaa puhelimella ja miettii jokaisen asian hiilijalanjälkeä. Oma co2-jalanjälki noin 2100 kg.

Kuka, mitä ja miksi?

Pallon kokoinen elämä -blogia kirjoittelen minä, itähelsinkiläinen Ami, kolmenkympin tuolla puolen oleva luokanopettajataustainen yrittäjä, ilmastovaikuttaja ja äiti. Työskentelen tällä hetkellä kampanjakoordinaattorina Suomen Luonnonsuojeluliitossa sekä yrittäjänä tehden satunnaisia puhekeikkoja ja kaupallisia yhteistöitä Instagramissa. Kaikkea toimintaani ohjaa halu parantaa maailmaa. Ilmastoasiat ja vastuullisuus tulivat kertaheitolla sydämen asiakseni lokakuussa 2018, jolloin IPCC:n ilmastoraportti herätti minut ilmastokriisiin. Raportin julkaisun jälkeisenä päivänä perustin Instagramiin ilmastoaiheisen tilin, joka kulki alkuun nimellä Ilmastoahdistus, mutta jonka nimen sittemmin muutin Pallon kokoiseksi elämäksi.

Tuosta hetkestä syksyllä 2018 lähti liikkeelle myös oma henkilökohtainen muutokseni kohti kestävämpää elämäntapaa ja lisääntyvää ilmastotietoisuutta. Tiputin hiilijalanjälkeni 10 tonnista alle 2,5 tonniin. Tilini alkuvaiheessa epäilin, riittääkö minulla postausaiheita Instagramiin ja blogiin, mutta niistä ei ole kyllä ollut kuin runsaudenpulaa. Blogin perustin, jotta vanhat tekstit ovat helpommin löydettävissä ja jotta on olemassa paikka myös IG:n rajallista merkkimäärää pidemmille julkaisuille. Toivon, että tätä kautta myös uutta yleisöä löytäisi ilmastoasioiden ja vastuullisuusteemojen pariin.

Blogini kirjoitukset käsittelevät kestävää elämäntapaa, vastuullisuutta, kulutustottumuksia ja ympäristönäkökulmia. Käsittelen teemoja niin arkielämän tasolla kuin yhteiskuntaan ja globaaliin kokonaisuuteen peilaten. Blogista löytyy sekä puhtaasti omia mielipiteitäni ja ajatuksiani että tieteellistä tutkittua tietoa, toisinaan varmasti ilmastoahdistusta, mutta toivottavasti enemmän kuitenkin toiveikkuutta ja ratkaisuja. Jos pohdit, mitä juuri sinä voisit tehdä ekokriisin ratkaisemisen edistämiseksi, vinkkejä löydät täältä.

Tervetuloa seurailemaan, jakamaan ajatuksia ja elämään mukanani pallon kokoista elämää!

Mitä kaikkea teen ja missä olen ollut mukana?

Toiminimiyrittäjä

Teen yrittäjänä mm. kaupallisia yhteistöitä somekanavalleni vastuullisten toimijoiden kanssa. Minua saa myös kysyä puhujaksi, kirjoittamaan artikkeleita tai vetämään työpajoja ympäristö- ja ilmastoteemoista.

Vapaaehtoisprojektit

Olin mukana Climate Aid -konsertin järjestämisessä mm. toimien osana sometiimiä. Vuonna 2020 olin järjestämässä PowerShift-ilmastotapahtumaa.

Minska Oy

Vuonna 2019 avustin freelancerina hyvinvointimedia Minskaa mm. kirjoittamalla ilmastoaiheisia artikkeleita.

Ekosome

Minut löytää Instagramista, Twitteristä ja Facebookista nimellä Pallon kokoinen elämä.

Media

Minuun liittyvät mediajulkaisut löydät täältä.

Työkokemus

Yrittäjä (syksy 2019 alkaen)

Kirjoitan, sometan, bloggaan, teen vastuullisia yhteistöitä ja käsittelemiini aihepiireihin liittyviä koulutuksia sekä työpajoja.

Luokanopettaja (2013 – 2016)
Toimin luokanopettajana helsinkiläisessä alakoulussa elokuusta 2013 alkaen. 2016 jäin äitiyslomalle ja 2019 virkavapaalle.

Vaikka ja mitä ja vaikka ja missä (1998 – 2016)
Olen ehtinyt opiskelujen lomassa työskennellä vaikka millaisissa tehtävissä: Alkon myyjänä, postinjakajana, promoottorina, Netsin korttiturvallisuuspalveluissa, rakennussiivoojana, au pairina, sisäänheittäjänä, lastenhoitajana, lahjatavarakaupan myyjänä, puhelinmyyjänä ja Invalidiliiton varainhankkijana.

%d bloggers like this: