Maitomyytit – miksi Oatlyn markkinointi ärsyttää?

Oatly on tällä viikolla jakanut Maitomyytit-mainoslehtisen 250 000 suomalaiseen kotitalouteen, joissa on 6–12-vuotiaita lapsia. Myös telkkarissa ja lehdissä pyörii näkyvä mainoskampanja. Kampanja on jo suututtanut niin maataloustuottajat kuin tavallisen suomalaisen maitoa juovan kansan.

Mikä Oatlyn kampanjassa ärsyttää?

Ensinnäkin kampanjan koetaan kyseenalaistavan maitoon liittyviä faktoja. No, faktojahan on vaikea kyseenalaistaa, sillä faktat ovat totta. Tieteellinen tieto kuitenkin kehittyy ja jatkuvasti saadaan uusia tutkimustuloksia. Todellisuudessa kampanja pureutuukin maitomyytteihin eli niihin sitkeisiin uskomuksiin, joita meidän aivoihimme on maidosta vuosikymmenten varrella iskostettu ja jotka eivät kaikki enää nykypäivänä pidä paikkaansa.

Toiseksi mainostava taho on ruotsalainen yritys ja sekös vasta ärsyttääkin! Mitä ne ruotsalaiset tulevat tänne tuputtamaan tuotteitaan ja mollaamaan suomalaista, maailman parasta ruoantuotantoa – josta muuten juuri kirjoitti erinomaisen postauksen Ihme Ituhippi –blogin Anna. Jos Valio tekisi samantyyppisen kauratuotekampanjan, jossa nostetaan esiin maidontuotannon haitallisia ympäristö- ja ilmastovaikutuksia, vastaanotto olisi luultavasti täysin eri. Meillä suomalaisilla on vahva Suomalaisen Työn Kunnioittamisen Eetos. Eikä Valio tietenkään vastaavaa kampanjaa tekisikään, sillä sen pääintressit ovat aivan toisaalla kuin kasviperäisen ruoantuotannon lisäämisessä.

Kolmanneksi syömämme ruoka liittyy vahvasti identiteettiin. Kun joku tulee sanomaan, että lautasesi tai juomalasisi sisältö ei oikein tue ympäristön hyvinvointia, ihminen kokee sen henkilökohtaiseksi loukkaukseksi ja defenssimekanismit nousevat esiin välittömästi. Sen jälkeen järkiperäinen keskustelu onkin mahdotonta.

Neljänneksi – mikä pöyristyttävintä – mainoskampanja on kohdennettu osittain suoraan lapsiin, mitä pidetään epäeettisenä. Tässä yhteydessä unohdetaan vuosikymmenestä toiseen kouluissa luvallisesti lapsiin kohdistettu maitopropaganda, jolta ei kukaan Suomessa koulunsa käynyt ole välttynyt. Koulut saavat yhä edelleen koulumaitotuen muodossa alennusta maitotuotteista. Tuen saamisen ehtona on, että maidon juontiin kehottavia mainoksia pidetään kouluissa esillä näkyvillä paikoilla. Maitoteollisuus on myös yhtä lailla jakanut lapsille maitoa ylistäviä mainoslehtisiä liittäen maidon milloin urheilullisuuteen, milloin terveellisyyteen.

Mutta entäs sitten kalsiumin saanti ja kuoleeko lehmät nyt sukupuuttoon ja kaurajuomahan on kamalan epäluonnollista ja prosessoitua, halutaanko suomalainen maatalous ajaa lopullisesti alas??? Kalsiumia saa muualtakin, lehmät ei kuole sukupuuttoon, vaikka maidon kulutusta vähennettäisiin, enemmän prosessointia ja resursseja vaatii ravinteiden kierrättäminen lehmän kautta ja ei, suomalaista maataloutta ei haluta ajaa alas vaan saada se kestävämmälle pohjalle. Suosittelen tutustumaan Oatlyn käsittelemiin Maitomyytteihin ja tekemään sen niin kuin Oatlykin kehottaa: perehdy aiheeseen, kuuntele eri osapuolia, keskustele toisten kanssa ja muodosta sitten oma mielipiteesi.

Kuvat: Oatly / Maitomyytit-materiaali

Mitä ajatuksia Oatlyn kampanja sinussa herätti?

One thought on “Maitomyytit – miksi Oatlyn markkinointi ärsyttää?

  1. Minä ainakin olisin juuri tuossa iässä kaivannut tällaista lehtistä. Valion maitopropaganda on syvällä suomalaisessa peruskoulussa. Muistan, kun niitä oppilaita (lapsia) jotka joivat koululounaalla vettä opettajat sättivät ja saattoivat laittaa reissuvihkoon viestiä kotiin. Miten hullua onkaan, että kouluissa tulee automaatista lehmänmaitoa, kuin suoraan teräsutareesta!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: