Voisiko tässä olla hyvä?

Voit kuunnella blogitekstin tästä

Varmasti meistä moni kamppailee samojen ajatusten kanssa kuin seuraajani, jolta sain seuraavan viestin:


Taistelen jatkuvasti lentohimon tai pikemminkin matkustamisen/ kokemisen/ näkemisen himon kanssa. 😢Miten olla tyytyväinen ihan vaan koti-Suomessa..? Paljon teen muita asioita ilmastokriisin ehkäisemisen hyväksi (vegaanius, ostamisesta kieltäytyminen, kestotuotteet yms.) mutta miten pääsen tuosta himosta eroon? Miten se sinulla kävi? Ihan järkeilemällä itselle? Vai löytyykö joku taikakeino? 🙏🏼


En usko, että mitään taikakeinoa löytyy, mutta alle listaamistani pohdinnoista voi olla apua. Itselleni elämäntapojeni tuottaman hiilijalanjäljen laskeminen konkretisoi lentämisen ison päästökuorman ja sen tajuttuani ei lentäminen tuntunut enää hyvältä eikä oikeutetulta. Kun yltiöpäinen lentäminen ei enää lomilla tullut kyseeseen, se sai pohtimaan koko suhtautumistani matkailuun.

Tässä muutama ajatus, joiden äärelle suosittelen pysähtymään:

✨Pysähdy ja laita omat arvosi tärkeysjärjestykseen. Ovatko omat halut ja mieliteot tärkeämpiä kuin luonnon ja elinkelpoisen planeetan säilyminen?

✨Mieti, mitä pakenet. Raskasta työarkea, sotkuista kotia, pimeää talvea, kiirettä? Voisiko asioita paeta lähempänä, pienemmillä päästöillä?

✨Kysy itseltäsi, mitä matkustelu sinulle antaa. Hetken hengähdystauon, uusia näkökulmia, uusia elämyksiä? Voisiko noita asioita saavuttaa lähempänä? Kenties lukemalla kirjoja, meditoimalla, kulkemalla luonnossa, tekemällä vapaaehtoistöitä, tutustumalla eri kulttuureihin Suomessa, käymällä museoissa tai ravintoloissa, kokeilemalla uutta harrastusta tai juomalla pullon viiniä ihan itsekseen?

✨Laske oma hiilijalanjälki. Se onnistuu muun muassa Sitran elämäntapatestillä. Henkilökohtaisen hiilijalanjäljen selvitettyäsi laske esimerkiksi atmosfair.de-laskurilla, kuinka paljon lennot haaveilemaasi matkakohteeseen tuottavat päästöjä. Suhteuta päästöt kestävän hiilijalanjäljen tavoitetasoon (vuonna 2030 kaksi ja puoli tonnia vuodessa). Katso peiliin ja mieti, miten oikeutat itsellesi lennon aiheuttamat päästöt, jotka pahimmassa tapauksessa syövät koko kestävän tason hiilibudjettisi.

✨Mieti, mistä halu matkustaa tulee. Somessa näkemistäsi kuvista, matkailumainoksista, ystävien matkakertomuksista, matkailuohjelmista? Tuleeko halu aidosti sinun sisältäsi vai onko se markkinavoimien sinulle myymä keinotekoinen tarve? Uskalla kyseenalaistaa tuo pakko.

✨Jos huomaat, että somessa näkemäsi matkakuvat herättävät matkakuumeesi, lakkaa seuraamasta matkailuhimoa ylläpitäviä tilejä. Ota niiden sijasta seurantaan esimerkiksi tägit #lähimatkailu #maatapitkin ja #kotimaanmatkailu ja inspiroidu ekologisemmasta matkustamisesta. Lentämisen vähentäminen tai edes lopettaminen ei tarkoita matkailun lopettamista.

✨Jos omasta elämästä täytyy säännöllisesti saada hengähdystauko, mieti, miten arjesta saisi sellaisen, että siitä ei tarvitse jatkuvia irtiottoja. Voisitko tehdä vähemmän töitä, meditoida päivittäin, mikrolomailla arjen keskellä vaikka käymällä joskus yksin elokuvissa tai ravintolassa keskellä viikkoa? Voisiko elämiseen tarvittavaa rahasummaa pienentää ja omaa työviikkoa keventää? Keventyisikö arki sillä tavalla? Onko oravanpyörässä pakko juosta niin kovaa?

✨Keskustele ystävien kanssa matkailuun liittyvistä asenteista. Pohtikaa, mihin perustuu se tarve, että lomalla on lähdettävä kauas. Miettikää, olisiko mieltä matkustaa maailman toiselle puolelle, jos matkalla ei saisi ottaa yhtäkään kuvaa ja koko matkasta ei saisi kertoa kenellekään ennen eikä jälkeen reissun. Tekisikö matkalle silloin mieli edes lähteä? Kuinka suuri osa matkustelusta onkin vain sosiaalista näyttämisen tarvetta ja hyväksynnän hakemista?

✨Mikä auttaisi näkemään oman lähiympäristön kauneuden ja nauttimaan siitä? Valokuvaus, roskien kerääminen, lintuharrastus tai naapurin koiran ulkoiluttaminen?

✨Mieti, mistä tulee halu saada ja kokea aina vain enemmän. Miksi ei riitä se, mitä on nyt ja tässä?


Kuvat: Evi T. | Unsplash

One thought on “Voisiko tässä olla hyvä?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: