Mitä on vastuullinen asuminen?

Kaupallinen yhteistyö // BoKlok

Kun pohditaan, mistä yksilön hiilijalanjälki koostuu, on asuminen yksi merkittävimmistä osa-alueista. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä asuminen haukkaa noin neljänneksen. Halusinkin päästä BoKlok-kotilomailuni yhteydessä kertomaan siitä, mitä meistä kunkin on mahdollista tehdä omia asumisen päästöjä pienentääkseen.

Jos muuttaa uuteen taloon tai päättää jopa rakennuttaa oman talon, on puurakentaminen ympäristön kannalta paras vaihtoehto. BoKlok on Ruotsissa laskenut, että BoKlok-talojen hiilidioksidipäästöt ovat jopa puolet pienemmät verrattuna vastaavien muista rakennusmateriaaleista rakennettujen asuintalojen keskiarvoihin. Lisäksi puurakennus toimii myös hiilivarastona koko elinkaarensa ajan.

BoKlok Tuusulan Tähtipolku

Asuntoasioita pohtiessa ja erityisesti uutta kotia etsiessä on tärkeää kiinnittää huomiota neliöiden määrään. Kukapa meistä ei olisi haaveillut isommasta kodista, kun tuntuu, että tavaraa pursuaa joka paikasta, vaikka kuinka yrittäisi karsia. Asuntojen koot ovatkin viime vuosikymmeninä jatkuvasti kasvaneet, vaikka taloudessa asuvien henkilöiden määrä on pienentynyt. Yhtenä syynä isompiin asuntoihin on paisunut tavaramäärä. Energiankulutuksen kannalta isommat neliöt tarkoittavat suurempaa energiankulutusta. Asumisen hiilijalanjälkeä onkin helppo pienentää tehokkaalla tilankäytöllä ja fiksuilla tilaratkaisuilla – ja myös vaikka sitä tavaraa karsimalla. Me asuimme Tähtipolulla 61 neliön asunnossa, joka tuntui reippaasti kokoaan tilavammalta. Toki nautintoa lisäsi se, että nurkissa ei pyörinyt yhtään ylimääräistä tavaraa.

BoKlokin asunnoissa ei ole lainkaan huoneistokohtaisia saunoja vaan taloyhtiössä on asukkaiden yhteiskäytössä tilava sauna. Tämä jos mikä on fiksua tilankäyttöä! Sitä paitsi on ihan luksusta lähteä kotoa saunomaan. Tähtipolussa asukkaat pääsevät nauttimaan löylyistä pihasaunassa. Ne muutamat askeleet pihan poikki auttavat irtautumaan arjen pyörityksestä ja tekevät saunahetkestä spesiaalin. Yhteissaunassa on myös tilaa hengittää, löhötä, loikoilla ja rentoutua ihan eri tavalla kuin asunnon kylpyhuoneen yhteyteen rakennetuissa pikkusaunoissa. Tuusulan Tähtipolun saunarakennuksesta löytyy lisäksi kerhohuone, joka on sisustettu työskentelytilaksi. Kolmen työpöydän ääressä mahtuu hyvin pitämään etätoimistoa, mikä on varmasti tervetullutta nyt, kun etätyöskentely lienee tullut jäädäkseen. Tällaisia joustavia yhteiskäyttötiloja toivottavasti suunnitellaan taloyhtiöihin jatkossa yhä enemmän.

Vaihtaisin omassa asunnossamme sijaitsevan pikkusaunan milloin tahansa tilavaan pihasaunaan.

Meillä oli muuten edellisessä kodissamme – pienessä kymmenen asunnon kerrostalossa – saunavuorojen suhteen käytössä sellainen systeemi, että saunavuoro merkittiin vihkoon ja kukin sitten laittoi saunan lämpenemään silloin, kun sinne tahtoi mennä. Tämä toimi loistavasti eikä tällöin ainakaan käynyt niin, että sauna olisi seisonut tuntikausia kuumana ilman saunojia, kuten vakiovuorojen kanssa voi joskus käydä. Eli suosittelen kokeilemaan tällaista etenkin pienissä taloyhtiöissä! Erinomaista oli se, että saunaan pääsi aina silloin, kun tahtoi eikä saunominen ollut päivämäärään ja kellonaikaan sidottua. Laskutus tapahtui jälkikäteen varauskalenterin mukaisesti. 

Mikäli asunnon lämmitykseen pystyy vaikuttamaan, on maalämpö ekologisin vaihtoehto. Tuusulan Tähtipolun asuinalueella Rykmentinpuistossa on kaukolämpöverkosto. Kaukolämpö onneksi kovaa vauhtia vihertyy ja monesti kaukolämpöyhtiöiltä on valittavissa uusiutuva kaukolämpötuote. Heittäisin kuitenkin ilmoille toiveen rakennuttajien suuntaan, että maalämpöä suosittaisiin enemmän, sillä vaikka sen rakennusaikaiset kustannukset olisivat korkeammat, maksaa se edullisilla käyttökustannuksillaan itsensä ajan myötä takaisin ja tuo asukkaille selvää säästöä. Ja ilmastokin kiittää.

Rykmentinpuisto, Tuusula

Hyvällä energiatehokkuudella, huolellisella eristyksellä ja tiivistyksellä sekä lämmön talteenottojärjestelmällä saadaan aikaan energiaa säästävä koti. Jokaisen asukkaan on myös hyvä muistutella itselleen, että talvella ei tarvitse sisätiloissa pärjätä t-paidalla ja shortseilla vaan silloin vedetään ylle villasukkaa ja villapaitaa ja pidetään lämpötila korkeintaan 21 asteessa, makuuhuoneissa mieluusti vielä pari astetta viileämpänä.

Ruotsissa kaikkiin BoKlok-taloihin asennetaan aurinkopaneelit. Suomessa kehitystä on hidastanut lainsäädäntö, joka ei ole mahdollistanut tuotetun sähkön hyödyntämistä asunnoissa. Nyt lainsäädäntö on onneksi muuttunut ja BoKlokin Tapaninkylään rakentuvaan kohteeseen on tulossa aurinkopaneelit. Toivottavasti nämäkin ratkaisut yleistyvät nyt, kun laki on päivittynyt tukemaan muutosta. Ruotsin Malmössä BoKlok testaa jo pilottiprojektina omavaraista taloa, jossa sekä lämmitys että sähkö tuotetaan aurinko– ja tuulivoimalla.

Asuinpaikkaa pohtiessa kannattaa tietysti aina miettiä myös sitä, miten kulkemiset töihin, harrastuksiin, ruokaostoksille ja muihin pakollisiin menoihin hoituu. Vaikka liikkuminen ei suoranaisesti liity asumisen päästöihin, on fiksulla ja itselle sopivalla asuinpaikan valinnalla mahdollista pienentää tuntuvasti omia liikkumisen päästöjä. Asumispäätöstä tehdessä kannattaakin ehdottomasti ottaa huomioon, mahdollistaako asuinpaikan sijainti arjessa pärjäämisen mahdollisimman vähäisellä auton käytöllä tai jopa kokonaan ilman autoa. Tuusulan Tähtipolulla polkupyörille on rakennettu iso katos, kun taas autot saavat olla taivasalla. Tämä on suunnittelua, jota minä arvostan.

Pikku juttu asumisen hiilijalanjäljen kokonaiskuvassa, mutta iso merkitys arjen sujuvuuden kannalta on riittävät tilat jätteiden lajittelulle niin asunnossa kuin taloyhtiön jätepisteellä. Asunnon roskiskaapissa on hyvin toimiva, tilava jätevaunu ja omasta pihasta löytyy jäteastiat kaikille kotitalousjätteille. Mahtavaa! Tällaisessa taloyhtiössä ei kukaan voi keksiä tekosyitä olla lajittelematta jätteitään.

Tuusulan Tähtipolussa minua miellytti korttelipiharatkaisu. Neljän luhtitalon keskelle jää suojaisa sisäpiha. Pieni leikkipaikka, pöytäryhmä ja viljelylaatikot luovat kivaa yhteisöllistä tunnelmaa. Rykmentinpuiston ympäristöstä viihtyisän tekee isot viljelypalstat, mieletön leikki- ja liikuntapuisto ja maisemointi vesielementteineen. Keskustan palvelut ovat vartin reippaan kävelyn päässä ja pyörällä sinne polkaisee hetkessä.

Puustellinmetsän leikki- ja liikuntapuisto on yksi hienoimmista näkemistäni puistoista.

Asumisen vastuullisuus ei tietenkään rajoitu pelkästään ympäristöasioihin. Myös sosiaalinen vastuu on tärkeää. BoKlokin periaatteena on alusta asti ollut tarjota ympäristötehokasta omistusasumista hyvien kulkuyhteyksien äärellä keskituloiselle yksinhuoltajalle ja edistää siten asumisen tasa-arvoa. Hieno periaate! Lisäksi asunnon BoKlok-asunnoissa ostamisen stressiä vähentää se, että osto-oikeudet arvotaan kaikkien kiinnostuneiden kesken valmiiksi ilmoitetun hinnan perusteella eikä asunnot mene sille, joka on nopein ja jolla on paksuin lompakko.

Tuusulan Tähtipolulla oli ihanaa lomailla! Neljävuotias esikoiseni unohti kolmen päivän aikana, miltä meidän oma koti näyttää. Minäkin kotiuduin väliaikaisasuntoon niin hyvin, että olisin mieluusti jatkanut kotilomailua vaikka toisenkin viikon.

Lisää vinkkejä energiatehokkaaseen asumiseen löydät täältä. BoKlokin vastuullisuudesta pääset lukemaan lisää täältä.

BoKlok on erilainen asumisen konsepti, jonka ovat kehittäneet yhteistyössä Skanska ja IKEA. Yhdessä rakennamme fiksuja ja ympäristötehokkaita koteja
ihmisille, jotka haluavat asua hyvin omassa kodissaan niin, että rahaa riittää vielä muuhunkin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: