Thermacell – kesän vastuuttomin hankinta

Kesän ärsyttävin inisijä on täällä taas! Ei, se ei ole hyttynen, vaan ihminen, joka ei kestä luonnon olemassaoloa. Vaikka kaikki lienevät jo kuulleet kuudennesta sukupuuttoaallosta ja luonnon monimuotoisuuden vaaliminenkin alkaa olla monille tuttua, ei puheet useinkaan yllä teoiksi asti. Luonto on ihmiselle ok niin kauan, kun se ei ärsytä, häiritse tai näytä epämiellyttävältä. Mutta auta armias, jos luonto ei tajua pysyä luonnolle varatussa, yhä ahtaammaksi käyvässä lokerossa! Silloin tulee ihminen haravan, robottiruohonleikkurin, rikkaruohomyrkyn, trimmerin, hyönteistorjuntalaitteen, hiirenloukun, pyyntiraudan, haulikon ja metsäkoneen kanssa ja näyttää luonnolle, kuka täällä määrää. Lyhyellä tähtäimellä ihminen kuvittelee voittavansa luonnon, mutta pitkällä tähtäimellä luonnon mukana häviää myös ihminen.

Thermacell-hyttystorjuntalaite nousi viime kesänä puheenaiheeksi aiheesta tekemäni blogipostauksen jälkeen. Twiittiketjuni saavutti tavoitti satoja tuhansia ihmisiä ja IG-julkaisukin tavoitti yli 61 tuhatta silmäparia – kiitos muiden aiheesta huolestuneiden kansalaisten. Vastuullisimmat retkeilykaupat vetivät tuotteen myynnistä pikaisesti ja mediassa julkaistiin niin hyönteistutkijoiden kuin kemikaaliturvallisuuden asiantuntijoiden näkemyksiä tuotteen turvallisuudesta. Yhteenvetona uutisista voidaan todeta: tuotteen turvallisuudesta ihmiselle ei ole varmuutta, ja haittoja ympäristölle sekä eri eliölajeille ei vielä ole edes tutkittu.

Tässäpä siis kertauksena 13 syytä, miksi Thermacell ja muut vastaavat myrkyt kannattaa tänäkin kesänä jättää käyttämättä:

 • Laitteen nimessä torjunta viittaa tappamiseen. Karkotin karkottaa, mutta torjunta-aine tappaa.
 • Hyönteistorjuntalaitteissa käytettävät myrkyt – pralletriini ja d-alletriini – ovat hyönteisten hermoston lamauttavia hermomyrkkyjä. Kumpikin myrkky tappaa paitsi hyttyset, myös muut hyönteiset, mukaan lukien pölyttäjät. Vaikka hyönteinen ei kuolisi heti, myrkky voi vaikuttaa sen aisteihin niin, että se ei enää osaa etsiä ravintoa, mistä myös seuraa kuolema.
 • Laitetta ei saa käyttää oman pihapiirin ulkopuolella. Ei marjametsillä, kansallispuistoissa, kalareissuilla tai hillasuolla. Tästä syystä laitetta ei missään nimessä pitäisi myydä retkeilyosastoilla. Jos näet tällaista tapahtuvan, ole yhteydessä jälleenmyyjään ja pyydä siirtämään tuote hyönteismyrkkyosastolle.
 • Laite on vaarallinen mehiläisille. Yhden ainoan tyynyn sisältö riittää tappamaan noin kolme miljoonaa mehiläistä.
 • Laitetta ei saa käyttää kukkivien kasvien tai mehiläispesien lähellä.
 • Laitteen myrkky on erittäin vaarallista vesieliöille. Laitetta ei saa käyttää vesistöjen lähellä.
 • Laitteen myrkky on vaarallista matelijoille ja sammakoille. Huomioi tämä erityisesti, jos sinulla on matelijoita lemmikkinä. Tuolloin ei tule käyttää myöskään sisäkäyttöön tarkoitettuja pistorasiaan kiinnitettäviä sähköisiä hyttystorjuntalaitteita.
 • Käyttämättömät tai puoliksi käytetyt myrkkytyynyt tulee laitteen ohjeen mukaan hävittää vaarallisena jätteenä. Kuluttajalla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta arvioida, onko tyynyssä myrkkyä jäljellä, joten tyynyt tulisi aina varmuuden vuoksi toimittaa vaarallisen jätteen keräykseen.
 • Lapset ja lemmikit voivat saada laitteesta myrkytysoireita.
 • Laitteen läheisyydessä oleskelua ei suositella raskaana ollessa.
 • Ruoat ja juomat tulee peittää tuotetta käyttäessä.
 • Thermacellin tehoaineen pralletriinin arviointi on EU-tasolla yhä kesken. On mahdollista, että selvityksen valmistuttua sen käyttö tullaan kieltämään. Varovaisuusperiaatteen mukaan tuotetta ei kannata käyttää ennen kuin turvallisuudesta on tutkimusnäyttöä.
 • Kemikalisoituminen on yksi planetaarisista rajoista, jonka ihmiskunta on suurella todennäköisyydellä ylittänyt. Sadoista tuhansista ihmisen kehittämistä kemikaaleista vain murto-osaa on ylipäätään arvioitu turvallisuuden suhteen. Kemikaalit yhdessä muodostavat valtavan kemikaalicocktailin, jonka vaikutuksia parhaimmatkaan tutkijat eivät pysty edes arvaamaan. Aina kun voit välttää kemikaalien käyttöä, tee se.

Kokonaan oma lukunsa on Thermacellin maahantuojayritys Proviterin toiminta. Niin myynnissä, markkinoinnissa, asiakaspalvelussa kuin medialausunnoissakin se on ollut häikäilemätöntä. Jälleenmyyjille on annettu väärää tietoa, markkinointimateriaalissa on johdettu kuluttajia harhaan, asiakaspalvelussa on valehdeltu ja medialausunnoissa on annettu totuudenvastaista tietoa. Tällaisen firman toimintaa en suosittelisi kenenkään tukevan.

Pari esimerkkiä Proviterin toiminnasta:

Thermacellin maahantuojayrityksen Proviterin toimitusjohtaja Kreutzman kertoi Helsingin Sanomissa 18.6.2021, että “julkaisuja on poistettu yhtiön sosiaalisen median kanavista. Kuvissa on esiintynyt kukkia sekä laituri. Kyseessä on ollut yksittäisiä sisältöjä, joista on voinut muodostua ristiriitainen mielikuva. Oltiin tuotettu jotakin sellaista materiaalia tälle vuodelle, jotka olivat rajatapauksia. Ei siis räikeitä virheitä, mutta joissa voisi tulkita olevan jotain vikaa. Esimerkiksi, että talo ei näy jossain kuvassa.”

Toimitusjohtajan lausunto on härskiä valehtelua. Kyse ei ollut rajatapauksista, yksittäisistä virheistä, ristiriitaisista mielikuvista tai tulkinnasta johtuva väärinkäsitys. Itse asiassa Proviter ei ollut tuottanut käytännössä mitään somemateriaalia, mikä olisi ollut käyttöohjeiden ja Tukesin määräysten mukaista. Nämä esimerkkikuvat ovat Thermacellin IG-tililtä ja ne kaikki sittemmin poistettiin. Kuvia löytyy paljon lisää IG-tilini Thermacell-kohokohdista.


Thermacell toimi myös yhteistyökumppanina Suomen Selviytyjät TV-ohjelmassa, jota kuvattiin luonnon helmassa. Myös kalastusohjelma Arktiset vedet oli Thermacellin yhteistyökumppani.


Proviter on tehnyt miljoonavoittoja tietoisesti harhaanjohtavalla mainonnalla, jota se itse kutsuu johdonmukaiseksi markkinoinniksi. Ja minkä kustannuksella voitot on taottu? Luonnon monimuotoisuuden ja ihmisten sekä lemmikkieläinten terveyden! Proviterin asiakaspalvelu on antanut asiakkaille valheellista ja jopa vaarallista tietoa, kun asiakas on kysellyt tuotteen turvallisuudesta raskauden aikana. Tuotteen on väitetty olevan turvallinen käyttää raskausaikana. Teratologinen tietopalvelu ohjeistaa välttämään hyönteismyrkkyjen, mukaan lukien pralletriinin, käyttöä raskausaikana ja pienten lasten läheisyydessä, sillä tutkimustietoa turvallisuudesta ei ole.

Luontokadon näkökulmasta hyönteismyrkyt ovat ehkä hyvin pieni osa kokonaisuutta ja vain murto-osa isosta ongelmasta, mutta isokin kokonaisuus koostuu pienistä palasista. Katastrofin vyöryessä päälle jokainen pienikin teko luonnon hyväksi merkitsee. Ainakaan luonnon tilaa ei ehdoin tahdoin kannata heikentää. Ekosysteemi on miljoonien vuosien aikana kehittynyt sellaiseksi kuin on. Kuudes sukupuuttoaalto on ihmisen toiminnan syytä ja vaikka luontokadon olemassaolo tiedetään, ihminen jatkaa sinnikkäästi silmänsä sulkien tilanteen pahentamista. Ekosysteemeillä leikittely ei kuitenkaan kannata. Jos hyttyset katoaisivat, ravintoverkko alkaisi rispaantua rikki ja lopulta tuhoutuisi kokonaan. Jokaisella eliölajilla on ekosysteemissä paikkansa, oli laji ihmisen näkökulmasta kuinka ärsyttävä tahansa.

Olen myös hyvin huolissani siitä, että tällainen laite ylipäätään on saatu markkinoille. Toivoisin ja olettaisin, että tällaisten laitteiden ja myrkkyjen turvallisuus tutkittaisiin perusteellisesti ennen kuin tuotteet tuodaan kuluttajamarkkinoille. Harva kuluttaja jaksaa perehtyä ostamiensa tuotteiden käyttöohjeisiin ja näin ollen Thermacelliakin käytetään jatkuvasti käyttöohjeiden vastaisesti. Varovaisuusperiaatteen mukaisesti olisi suotavaa, että vielä kesken olevien tutkimusten ajaksi kyseinen tuote ja muut vastaavat vedettäisiin pois kuluttajamarkkinoilta. Sirpa Pietikäinen vei asian Euroopan komissioon viime kesänä, mutta minulla ei ole tietoa, onko tilanne siellä edennyt mihinkään.

Viranomaistahoilla olisi paljon petrattavaa. Outi Pyy osoitti mainiosti tilanteen absurdiuden Instagramissa: kotimainen vegaaninen “kreikkalainen feta” ei saa Ruokaviraston määräyksen mukaan käyttää sanaa kreikkalainen tuotteissaan. Samaan aikaan kun pieniä kotimaisia yrityksiä kyykytetään tällaisista mitättömistä sanavalinta-asioista, jotka eivät missään määrin aiheuta vaaraa ympäristölle tai terveydelle, saavat kansainväliset yritykset tuoda vaarallisia myrkkyjä myytäväksi kauppojen täydeltä vailla minkäänlaisia rajoituksia. Täysin käsittämätöntä!

Euroopan komission linjausta ja tarkempia tutkimustuloksia odottaessa vastuullisten kauppaketjujen soisi vetävän tuotteet pois myynnistä. Monimuotoisuustiekartat ja kauniit puheet vastuullisuudesta kuulostavat hyvin äkkiä pelkältä sanahelinältä, kun edes näitä helppoja tekoja monimuotoisuuden puolesta ei olla valmiita tekemään. Vai miten kauppojen sisäänkäyntien yhteyteen paraatipaikoille myyntiin asetettuihin Thermacelleihin pitäisi suhtautua peilaten niitä S-ryhmän tavoitteisiin suojella pölyttäjiä ja edistää kemikaalien turvallista käyttöä? 

S-ryhmä kertoo verkkosivuillaan laajasti toimistaan luonnon monimuotoisuuden eteen. Muun muassa pölyttäjiä halutaan suojella ja kemikaalien turvallista käyttöä edistää. Kuitenkin Thermacellit ovat esillä myymälöiden paraatipaikoilla.

Mitä me kuluttajat voimme tehdä muuta kuin jättää tuotteen ostamatta ja käyttämättä? Voimme vedota jälleenmyyjiin, että tuote vedettäisiin pois myynnistä luonnonsuojeluun vedoten, vaatia, että varoitusmerkinnät laitetaan näkyville myymälöissä ja verkkokaupoissa, muistuttaa, että tuotetta ei pitäisi myydä retkeilyosastoilla ja ilmoittaa Tukesille, mikäli kohtaa harhaanjohtavaa tai virheellistä mainontaa. Tätä kirjoitusta ja tietoa aiheesta saa jakaa, jotta mahdollisimman moni jättäisi vaaralliset myrkyt käyttämättä. Mitä kesäillan sankareihin tulee, todellisia sankareita ovat ne luontokappaleet, jotka sinnittelevät hengissä ihmisen tuhovimmasta huolimatta.

Lue lisää:

17 thoughts on “Thermacell – kesän vastuuttomin hankinta

 1. Joo-o. Ulostulot tässä tekstissä taas täynnä paikkansa pitämättömyyksiä ilman mitään lähteitä väitteille. Thermacell ei tapa vaan karkottaa hyttysiä ja toimii noin 20m2 alueella. Kokemuksella voi sanoa että hyttyset palaavat alueelle heti kun tyyny on kulunut loppuun tai thermacell on pois päältä. Tyynyistä tuleva “myrkytys” voi tulla lapsille (alle 3-v) tai eläimille jos tyynyn työntää suoraan nenään mutta ei kukaan tee niin ja vaikka olisi 20 sentin päässä niin siitä ei ole haittaa. Ruokaan thermacell ei vaikuta mitenkään ellei sitä makkaraa nyt taas dippaa siinä itse tyynyn päällä.

  Like

 2. Huuda mitä huudat, itse olen käyttänyt laitetta yli 10 vuotta enkä ole nähnyt yhtään sen takia kuollutta hyönteistä. Tyynyjä olen käyttänyt satoja, ellen tuhansia, meinaatko että olen tappanut esim. 1000x3milj mehiläistä? Ettei nyt vai bloggaaja ole saanut itse kiksejä omasta 15 minuutistaa “julkisuudessa”. Lähinnä säälittävää moisen valheen levittäminen.

  Like

 3. Että semmonen foliohattu siellä.
  Lopetetaan Thermacellin käyttö. Kukaan ei sen jälkeen vietä aikaa ulkona hyttysten syötävänä. Kukaan ei osta terassikalusteita tai grillejä tai grillattavaa. Paljon lähtee työpaikkoja ihmisiltä.

  Like

  1. Ostettiinko niitä terassikalusteita ja viettivätkö ihmiset aikaa ulkona ennen kuin Thermacell keksittiin?
   Aikamoista.

   Like

 4. Kiitos tästä! Niin tärkeä ja ajankohtainen asia, aivan sydämestä ottaa kun näkee ja kuulee näitä mainoksia 😥 Toivottavasti nämä kiellettään ja PIAN! Jatketaan sillä aikaa valistusta 🙂

  Like

 5. Onko kyseessä nyt yhtä yritystä kohtaan tapahtuvaa hyökkäystä, vai oikeasti kyse haitallisista aineista?

  Uskon kyllä että Thermacellinkin käyttämä kemikaali on haitallista. Mutta, mikäli tuotetta käyttää oikein, niinkuin on ohjeistettu, ja hävittää tyynyt oikein. Mikä on oikeasti tuotteen pahuus?

  Lähinnä kummastuttaa nämä väitteet 3 miljoonan pölyttäjän tappamisesta?
  Mihin väite perustuu? Puhtaasti siihen että yhden “myrkkytyynyn” sisältämä määrä tähän riittää? Onko levitystapaa otettu huomioon? Jos tyynyn liuottaa kuumaan veteen ja kaataa veden vesistöön, saa varmasti paljon haittaa aikaiseksi. Mutta KUOLEEKO pölyttäjä tai hyttynen jos se käy oikeaoppisesti käytetyn laitteen toiminta-alueella?

  Kyseenalaistan koska satunnainen Thermacellin käyttö ei estänyt mehiläisiä tekemästä terassini tuoliin ja ikkunapeltien väliin pesää, enkä ole pihapiiristä löytänyt laitteen käytön jälkeen massoja (tai edes useita) kuolleita pölyttäjiä.

  Nämä väitteet ovat kuitenkin aika rankkoja (joskin myöskin aiheellisia osittain), varsinkaan kun ei ole väitteille annettu suoria linkkejä riippumattomiin tutkimuksiin. Mihin oletan kirjoittajan kuitenkin tekstinsä pohjaavan.

  Mitä yrityksen mainontaan tulee, siitä on aiheellista huomauttaa, jos mainonta ei tue totuutta. Toisaalta taitaa silloin mennä mennä monelta yhtiöltä mainokset hyllytykseen.

  Like

   1. “En ole saanut vastausta, joten se jo itsessään riittää kertomaan, että tutkimusta tuotteen turvallisuudesta ympäristölle ei ole olemassa.” Ei se kerro mistään muusta kuin siitä, että et ole saanut vastausta. Mutkat suoriksi mentaliteettia tässä nyt.

    Like

   2. Jos yrityksellä olisi tutkittua tietoa laitteen turvallisuudesta, uskoisin, että se haluaisi ja pystyisi julkaista tietonsa. Koska tietoja ei ole annettu pyynnöistä huolimatta, minä ainakin oletan, että tietoja ei ole.

    Like

 6. Eli toista kesää putkeen tällä kanavalla jatkat “oikeuden” jakamista asiassa, jossa olet syyttäjä, tuomari, todistaja, valamiehistö sekä teloittaja?
  Yritys on antanut oman vastineensa jo viime kesänä.
  Toivottavasti keksit uuden kohteen viherpesullesi, jotta kyseisen yrityksen työntekijät saavat tehdä töitään rauhassa.
  Otapa seuraavaksi kohteeksi vaikkapa Off ja pistorasiaan laitettava hyttyskarkotin. Tai miten olisi jokin öljy-yhtiö? Pontta näyttää riittävän.

  Like

 7. Voi luoja, lähteeksi tarjotaan toisen foliohatun Twitter-höpötyksiä…

  Thermacell on ollut Jenkkilän markkinoilla yli 20 vuotta, ja jos siitä olisi oikeasti haittaa ihmiselle, ja vaikka nyt vain pölyttäjillekin, luuletteko että joku ei olisi jo siellä lunastanut itselleen muutaman sadan miljoonan korvauksia jos ei muusta niin virheellisestä mainonnasta.
  Hauska muuten että noita meillä myynnissä olevia malleja myydään siellä nimenomaan retkeilyyn ja muuhun luonnossa tapahtuvaan aktiviteettiin.

  Like

  1. Niin, siellä päin maailmaahan on tavallista syytää kaiken maailman myrkkyjä aika huoletta esim. puutarhoihin, joten en ensisijaisesti katsoisi mallia siitä, mitä USA:ssa tehdään.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: